Пређи на главни садржај

Objava

Želim da obavestim interesente, da zbog aktuelne situacije u Novom Sadu, pre svega mislim na izbor Novog Sada na poziciju Evropske prestonice (f#)kulture za 2021. godinu, donosim odluku o prestanku realizovanja moje umetničke prakse u ovom gradu najranije do isteka 2021. godine.

Trenutna postavka je takva, da svaki vid delovanja daje prećutni blagoslov sifilističnim orgijama i bahanalisanju pomenutog degenerisanog organizma. Okvir je postavljen tako, da svaki pojedinačni praksis čini deo unutar diverziteta za koji pretenduju da preuzmu zasluge, sledi da je, u ovom gradu, praksa u svojoj konotaciji politički svarena, prihvaćena i samim tim impotentna. Ono na šta upućujem je svakako taj kopilasti prerogativ kulturfonda, koji više nije naziruća tvar, izlazi iz okvira sumnje, i postaje opipljiv kao kičmeni pršljen pomenute monstruoznosti.
  • Kultura i umetnost nisu sinonimi.
  • Umetnost počinje u glavi, a ne na računu.
  • U svojoj osnovi, fondacija treba da fondira. 
  • Fondacija nije i ne sme biti izvršilac, niti urednik, ukoliko želimo da tokovi novca poreskih obveznika budu transparentni. U ovom slučaju, finansijski krug je zatvoren unutar same fondacije, i, budući da su u sprezi sa vladajućim strukturama, ne postoji objektivni kontrolni mehanizam. 
  • Umetnik ne treba da bude lep, niti da bude uvek prisutan, dovoljno je samo da ne jede govna kada mu ih serviraju i da zadrži kritički stav.
U procesu kultur tranzicije, učitavaju nam se matrice i obrasci koji trebaju da zamene svest o tome da je ikada postojala umetnička praksa na ovom prostoru, odnosno da nas ubedi u našu kulturnu impoteciju, te da, kada smo navukli sopstvene kože preko tog novog skeleta, sada trebamo samo da nabubrimo u importovanu strukturu i prigrlimo spolja očekivanu formu.

Upućujem vas da uporedite sadržaje koje su realizovani u drugim biranim gradovima sa onim što se odvija kod nas. 

Odnosno, da se izrazim razumljivije, ako hoćete diverzitet boja na jednoj paleti, boje mešajte na ostrvcima, u prostoru među njima, nikako ne mešajte celu paletu u jedno, jer će te dobiti homogeniziranu boju - govneta. Voleo bih da postoji druga reč, možda neka plemenitija, manje prosta, zapravo voleo bih da ne osećam nikakav unutrašnji talas koji me primorava da se izrazim, ali u meni postoji blokada koja me sprečava da krompir imenujem jabukom, niti jabuku breskvom.

Moja odluka je usmerena primarno protiv kulturne politike ovog grada, njene tuposti, i nisam imao za cilj da kolateriram Novosađane/ke (kao da bi moje odsustvo nešto narušilo u poretku), ovo činim isključivo po tonu sopstvenog osećaja za etičko. Svakako, nadam se da će uskoro doći do demostriranja jasnijih i nedvosmislenijih svesnosti mojih sugrađana. Te se obraćam i vama, ovo je vaš grad, novac kojim raspolažu je vaš novac, otvorite oči i osvestite da vam podvaljuju, kao spomenike, mermerne kocke neuklopljene gluposti, u istoj ulici, u kojoj ne možete proći trotoarom sa dečjim kolicima.

Novi Sad evropska prestonica kulture - kako da ne.

Podržavam svaki drugi smisleniji vid oponiranju sadašnjoj kultur praksi. U svojoj sadašnjoj  perspektivi ne znam za bolje. Trenutno, biram radije ne hodati nego ugaziti.

Iskreno,
Ivan Čkonjević