Пређи на главни садржај

Povodom skorašnjih dešavanja u vezi snimka Iskrinog rođenja

Pred vama je poruka moje supruge, napisana povodom skorašnjih dešavanja u vezi snimka Iskrinog rođenja. Potpuno stojim iza ovih reči.
///
Ne samo da smo probili led već smo i "zaiskrili", a cela sitacija sa našim videom je baš buknula u medijima, koji su od svega, na žalost, kao što jedino i umeju, napravili senzaciju, totalno van konteksta, što je bilo izvan naše želje, dozvole i kontrole.
 Žao mi je što u našem društvu sve što je drugačije od ustaljenih normi većine biva odmah osuđivano. Tužno je i opasno što svako ima svoje mišljenje. Ipak, radujem se da je video dospeo do osvešćenih ljudi, spremnih za promene.
 I dalje nam se javlja ogroman broj inspirisanih, razneženih i osnaženih žena, parova i što me najviše raduje - lekara. Zbog takvih smo video i postavili a ostali možda još nisu spremni da se osveste, probude i zauzmu za sebe, svoje žene, ćerke. I to je sasvim u redu premda veoma tužno!

Poruka je puštena i verujem da je do pravih ljudi i stigla. Volela bih ovo bude početak jedne divne, pa makar i spore, promene porodjaja i tretmana trudnica i porodilja u našem društvu, posebno u porodilištima. Nadam se da će žene uvideti da se moraju izboriti za pravo ličnog izbora, gde hoće, kako hoće i sa kim hoće da radjaju. Prirodan porodjaj u porodilištu ili kod kuće, bez remećenja, požurivanja i nasilja neće biti svačiji izbor, to prihvatam i razumem.. Neka žena će poželeti epidural, neka carki rez, što je u redu... ali bitno je da je izbor moguć i da se poštuje!

Kao da nam nije dosta ružnih i traumatičnih porodjanih priča, koje svakodnevno čujemo? Žena koje prestravljene odlaze u korumpirana porodilišta gde ih vredjaju, omaložavaju, ne posmatrtaju kao ličnosti sa emocijama već kao "krevet broj taj i taj" (kako mi je rekao jedan ginekolog iz Betanije), prave od trudnica i porodjilja bolesnice...a one su u punoj svojoj snazi, pokrenute snagom radjanja! Hajde da pokušamo da vratimo porodjaj u svoje ruke.. i da žene što pre počnu da izlaze iz porodilišta radosne, nasmejane, sa predivnim porodjanim iskustvom i osnažene.

To je bila naša poruka, naš razlog zašto nismo otišli u betaniju, naš podstrek na razmišljanje i aktivne promene!!
Hvala! 
Danijela Birta Čkonjević