субота, 21. септембар 2013.

Dišpet #31

Link
Hvala uredništvu i svim prijateljima iz i oko Dišpeta.
Srdačan pozdrav iz Novog Sada.

 
"Bilo je to prije nekih mjesec dana. Na uredništvo je stigao još jedan mail, ovoga puta od dragog prijatelja Ivana iz Novog Sada. Kada netko pošalje tekst, pogotovo kad u njemu opiše svoje emocije vezane uz rođenje djeteta, preplave te osjećaji bez obzira na to što smo druženja s Ivanom imali samo preko čitanja tekstova i razmjene istih.
U tom trenutku ono «samo» što sam maloprije spomenuo, postane sve. Riječi i misli što ih stavljate na papir učestalo imaju veći značaj od onoga što inače mislite. Između autora koji zajedno stvaraju, premda pivo u životu nisu popili, stvara se određena povezanost koja se nadograđuje svakom novom pisanom i podijeljenom misli.
U to ime, kao i u ime svih naših dragih kolega, prijatelja, braće po peru, posvećujemo ovaj trideset i prvi broj Ivanu, Danijeli, Iskri i Nuški, kojima je posvećena i naslovna stranica, prema Ivanom tekstu «Rađanje čoveka» u kojem ćete zasigurno uživati.
Na kraju želim još jednom napomenuti, da bez obzira na to što je Dišpet kao fanzin potekao iz Splita, on nikad nije bio samo splitski. Fanzin, a kasnije i web portal su stvarali divni ljudi i prije svega prijatelji iz svih krajeva regije koji su postali neizostavan dio Dišpeta.
Za kraj, opraštamo se citatom Mirka Kovača:
"Jezik nije ni propis ni zakon kojeg se morate po svaku cijenu držati, nego fleksibilna živa stvar kojoj se prilagođavate. Ja sam prolazio sve jezične faze i varijante, nekad sam bio prinuđen na to, nekad sam to činio svojom voljom. Mijenjajući narječja, pa i sve druge jezične varijante, samo sam obogatio jezik, to mi je pomoglo, a ne odmoglo.""