Пређи на главни садржај

U Domu omladine Beograda premijerno izvedena predstava CRAVE By Sarah Kane (preuzeto sa sajta atastars.rs)

FOTO Stanislav Milojković
U Domu omladine Beograda premijerno izvedena predstava CRAVE By Sarah Kane
 
Umetnička grupa IGNIS u saradnji sa organizacijom MAPA Balkon i koprodukciji sa Domom omladine Beograda, večeras je premijerno izvela predstavu Crave po tekstu Sare Kejn, i to u originalu – na engleskom jeziku. Mnogobrojna publika, koja je do poslednjeg mesta ispunila salu Amerikana, odlično je prihvatila ovaj provokativni komad. Eksperimentalno, smelo i inovativno izvođenje dela Kejnove na sceni Doma omladine izvedeno je u formi između predstave, performansa i javnog čitanja dela.
"Crave" predstavlja jedan od najkontroverznijih i najpoetičnijih komada Sare Kejn, koji na žalost nikada nije preveden na srpski jezik. Postavka drame "Crave" u izvedbi umetničke grupe IGNIS rađena je na engleskom jeziku, s jedne strane iz nužde, a s druge strane, kao znak poštovanja prema lepoti, ritmičnosti i višeznačnosti originalnog teksta. Ovaj izuzetno nekonvencionalni komad u traženju različitih značenjskih slojeva po lavirintu reči uvlači posmatrača/slušaoca u jedan paralelni svet ličnih ispovesti, emocija, zvukova i muzike. Muzika koja prati izvođenje stvarana je uživo, kao improvizacija i u velikoj meri je upotpunila atmosferu stvorenu od reči, svetla i kretanja.
Sarah Kane, britanska spisateljica i jedna od najznačajnijih post-dramskih spisateljica na svetu, za vreme svog kratkog života napisala je svega pet drama, ali je ostavila neizbrisiv trag u istoriji pozorišta.
IGNIS je umetnička grupa osnovana 2010. godine u Beogradu sa ciljem pomaganja i promovisanja nezavisnog umetničkog stvaralaštva. Želja je da se stvori mreža umetnika iz različitih oblasti stvaralaštva koji će kroz ovu organizaciju moći da dobiju podršku za realizaciju svojih autorskih projekata, kao i za međusobno povezivanje i saradnju. Akcenat je na intermedijalnosti i eksperimentisanju sa umetničkim formama, a osnovni principi za koje se IGNIS zalaže su: nekomformizam, nekomercijalnost i individualnost. Jedan deo delovanja grupe vezan je za filmsku produkciju IGNIS koja se bavi nezavisnim dokumentarnim, eksperimentalnim i igranim filmom, a drugi deo delovanja vezan je za projkete koji su multimedijalnog karaktera i imaju tendenciju ka rušenju granica između vizuelnih umetnosti, književnosti, pozorišta, muzike i ostalih umetničkih formi.
Režija i video art: Saša Perić. Glumci: Valentina Kovač, Draženka Čelebićanin, Novak Simić, Saša Perić. Muzika: Ivan Čkonjević i Tijana Stanković.