Пређи на главни садржај

Umetnička grupa IGNIS: Performans "Crave" (Sarah Kane)

Omladinski centar CK 13, Novi Sad
Ponedeljak, 31. Oktobar 2011 - 20:00 - 23:00
Ulaz: Slobodan

Umetnička grupa IGNIS: Performans "Crave" (Sarah Kane)
O umetničkoj grupi...
IGNIS
je umetnička grupa osnovana 2010. godine sa ciljem pomaganja i promovisanja nezavisnog umetničkog stvaralaštva. Želja je da se stvori mreža umetnika iz različitih oblasti stvaralaštva koji će kroz ovu organizaiju moći da dobiju podršku za realizaciju svojih autorskih projekata, kao i za međusobno povezivanje i saradnju. Akcenat je na intermedijalnosti i eksperimentisanju sa umetničkim formama, a osnovni principi za koje se IGNIS zalaže su: nekomformizam, nekomercijalnost i individualnost. Grupa funkcioniše na neformalnom principu i svako ko želi da postane član ili želi da učestvuje na nekom od projekata je dobrodošao.

www.arsignis.com

O drami i autorki drame...

Sarah Kane, britanska spisateljica i jedna od najznačajnijih post-dramskih spisateljica na svetu, za vreme svog kratkog života napisala je svega pet drama, ali je ostavila neizbrisiv trag u istoriji pozorišta.

"Crave" predstavlja jedan od njenih najkontroverznijih i najpoetičnijih komada, koji na žalost nikada nije preveden na srpski jezik.
Postavka drame "Crave"
u izvedbi umetničke grupe IGNIS rađena je na engleskom jeziku, s jedne strane iz nužde, a s druge strane kao znak poštovanja prema lepoti, ritmičnosti i višeznačnosti originalnog teksta. Ovaj izuzetno nekonvencionalni i provokativni komad urađen je u formi javnog čitanja koje prerasta u performans i u traženju različitih značenjskih slojeva po lavirintu reči uvlači posmatrača/slušaoca u jedan paralelni svet ličnih ispovesti, emocija, zvukova i muzike.
Muzika
koja prati performans stvara se uživo, kao improvizacija koja upotpunjava atmosferu koju stvaraju reči, svetla i kretanje.

Produkcija: Umetnička grupa IGNIS
Koncept: Saša Perić
Glumci: Valentina Kovač, Draženka Čelebićanin, Novak Simić, Saša Perić
Muzika: Ivan Čkonjević i Tijana Stanković